tisdag 21 augusti 2007

Norrland juli 2007Lördag morgon 15 juli startades äventyret mot Norrland. Vi lyckades klämma in utrustning, mat och kläder för tre personer för två veckors fiske, vandring och paddling i volvon och styrde vår väg mot första anhalten, Mora. Lite sightseeing till fots, god mat och sen tidigt i säng för att starta söndagens etapp, Mora-Gäddede via Sveg, Östersund och Strömsund.


Väl framme i Gäddede söndag eftermiddag välkomnades vi med mat av vår värd, en tur kring samhället, tog 25 minuter... ;o) , och förberedde måndagens paddeltur.


Första paddelturen för mig i sötvatten blev en blåsig historia, utresan tog nästan 2 timmar med hemresan bara en! Men oj vad skönt det var att låta paddeln bli blöt! Vi fann ett vindskydd också för lunchen, och insåg att de mygg vi varnats för hade sällskap av triljoner myror....
Så kom tisdagen och det var dags för ett stort äventyr! En tur med helikopter upp i fjällen. Höjdrädd som jag är mildrades inte rädslan när jag såg att det var en liten plastbubbla vi skulle flyga i, men oj vad häftigt! Utsikt upplevelse! Wow!

Dessutom nådde vi ett vindskydd vid en sjö som visade sig vara en idealisk plats för öringfiske, och 60 öringar senare somnade vi till smattret av ösregn! (det var dock i stort sett det enda regnet under 2 veckor!)

Vi delade upp oss och Lisa och Matilda stannade kvar en natt till i fjällen, medans jag åkte tillbaks till byn för att ensam bestiga ett berg....... En dag med obeskrivbara vyer, gott om tid för både ansträngande uppförsbackar, kontemplation och fotografering.

Gick förbi ett renskiljningsområde, passerade hjortronmarker, massor av blommor..... och det har varit otroligt svårt att välja ut foton för bloggen...


Jag nådde 880 möh, och var rätt nöjd med dagens bedrift, och jag lovar att jag somnade ovaggad....


Så åkte Linda och jag upp till Blåsjöns nationalpark för att besöka en fäboddag och passade på att ta en tur in i nationalparken.
Så var det äntligen dags för paddling igen. Vi åkte upp till Jormvattnet som för övrigt har en riktigt bra fiskecamping med båtar att hyra, fiskrökeri och bastu precis vid sjökanten.


Vi paddlade ut för en tur runt ön och insåg att så här platt blir aldrig vattnet hemma.....
Visst var det en och annan mygga, men denna eftermiddagen och kvällen var riktigt magisk i stillhet!


Så blev det mer sevärdheter i en tur till Hällingsåfallet, ett 43 meter högt vattenfall som blivit naturreservat. Imponerande!


Efter mitt tjat om att få se snö begav vi oss i sällskap av ytterligare flickor upp till Stekkenjokk. I närheten av Klimpfjäll fanns en rösad led, mot Tjokkola, som vi vandrade utmed tills vi fann en trevlig plats att inta lunch.Vi var således i Lappland, vilket var mitt första besök så långt norrut... (fast det var det ju redan när vi kom till Sveg för min del...)Och visst fick jag se snö!!! Gjorde både snöänglar och kastade snöboll! :o)
Tack vare Gunnel och hennes familj fick vi handgripligen insikt i hur tunnbröd bakas. I hembygdgårdens bakstuga fick vi prova på hantverket som inte alls är så enkelt som det ser ut.... Vi fick visst kommentarer om det var mjukt eller hårt bröd vi bakade...... Hm....Efter nästan 2 veckor styrde vi hemåt Västkusten igen, fyllda av intryck, lärdomar och upplevelser. Jag ska definitivt tillbaks, för alla dessa smakbitar av upplevelser fick mig att inse att Sverige är fantastiskt! Nu blir det att låna böcker, kolla webbsidor och så sakteliga planera sommaren 2008, för då kommer jag tillbaks!
Stort tack till familjen Bäckman för gästfriheten, till Gunnel för musikaliska och teatraliska inslag, Lasse och de andra pojkarna för glada historier (och dansen), Torsten för kurret och framförallt Lisa och Matilda för att vi fick till resan!

...en typisk 110-väg i Norrland........

2 kommentarer:

eriksjos sa...

Fint!

piaf sa...

Vad kul det såg ut, och mysigt. Var det verkligen inte mer mygg? ;-)